fbpx

Blijf langer fit en zelfstandig met oefentherapie

Als u ouder wordt, neemt uw conditie af. U kunt last krijgen van stijfheid, minder spierkracht of geheugenverlies. Uw conditie kan ook achteruitgaan door ouderdomsziektes. Hierdoor kunt u zich kwetsbaar voelen, terwijl u juist actief en zelfstandig wilt blijven.
Door te blijven bewegen, kunt u ouderdomsklachten voorkomen of verminderen. De oefentherapeut leert u hoe u veilig kunt bewegen. Zo wordt u fitter en sterker, en krijgt u weer meer zelfvertrouwen.

Ouderdomsklachten en ouderdomsziekten

De oefentherapeut kan u helpen bij (een combinatie van) lichamelijke klachten zoals:

De oefentherapeut kan u ook helpen om te leren omgaan met de gevolgen van ouderdomsziekten zoals:

Oorzaken van ouderdomsklachten

Ouderdomsklachten hebben vaak meerdere oorzaken, zoals:

Behandeling van ouderdomsklachten en ouderdomsziekten

Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. De oefentherapeut doet een lichamelijk onderzoek en kijkt daarbij naar uw klachten, uw lichaamshouding en uw manier van bewegen.

De oefentherapeut vraagt u ook bij welke dagelijkse activiteiten u klachten ervaart. En wat u van de behandeling verwacht.

Samen met u stelt de oefentherapeut een behandelplan op. De behandeling en oefeningen passen bij u en uw mogelijkheden.

Tijdens de behandeling leert u oefeningen om

U krijgt advies over hoe u dagelijkse bewegingen, zoals opstaan uit een stoel of lopen met een rollator, gemakkelijker kunt uitvoeren.

Door de oefentherapie behandeling leert u een gezonde houding aan. U leert uw grenzen beter kennen en krijgt adviezen en oefeningen die u eenvoudig kunt toepassen in uw dagelijks leven. De oefentherapeut leert u wat u zelf kunt doen om klachten te voorkomen of aan te pakken.

Door goed te bewegen bij al uw dagelijkse bezigheden, blijft u soepel en sterk. U kunt er langer zelfstandig op uit blijven gaan en zelfstandig blijven wonen. De oefentherapeut kan u ook adviseren over het aanschaffen en gebruiken van hulpmiddelen voor uzelf én voor uw mantelzorger.

Vergoeding van oefentherapie bij ouderdomsklachten

Oefentherapie bij ouderdomsklachten wordt vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie voor een aantal chronische aandoeningen, zoals revalidatie, parkinson en artrose aan heup en knie. Of u in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering kunt u het best bespreken met uw oefentherapeut.

U kunt zonder verwijzing naar een oefentherapeut.

Meer informatie over geriatrie-oefentherapie

Met ouderdomsklachten en ouderdomsziekten kunt u terecht bij een algemeen oefentherapeut of bij een geriatrie-oefentherapeut. Een geriatrie-oefentherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van (een combinatie van) ouderdomsklachten en ouderdomsziekten.

In het menu onder Specialisaties vind je meer informatie over de specialisatie geriatrie-oefentherapie en het Platform Geriatrieoefentherapie.

Voorkom ouderdomsklachten met oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.