fbpx

Blijf langer zelfstandig met geriatrie-oefentherapie

De geriatrie-oefentherapeut helpt u om zo lang mogelijk gezond te (blijven) bewegen binnen uw mogelijkheden. Samen met de geriatrie-oefentherapeut werkt u aan het in stand houden en verbeteren van uw:

Wat is geriatrie?

Geriatrie is een specialisme in de zorg voor oudere mensen die last hebben van meerdere klachten en/of ziektes tegelijkertijd. Het kan hierbij gaan om:

Wat is geriatrie-oefentherapie?

Geriatrie-oefentherapie is beweegzorg voor oudere patiënten die meerdere ouderdomsklachten hebben. Geriatrie-oefentherapie heeft als doel om u te helpen om zo lang mogelijk in uw eigen omgeving te blijven, ondanks ziekten of beperkingen.

 

Geriatrie-oefentherapie een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.

Wat is een geriatrie-oefentherapeut?

Een geriatrie-oefentherapeut is een oefentherapeut die, na een hbo-opleiding Oefentherapie, een traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van ouderdomsklachten bij geriatrische patiënten.

 

Een gespecialiseerde geriatrie-oefentherapeut is aangesloten bij het Platform Geriatrie-Oefentherapie. Dit platform is onderdeel van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten VvOCM en bewaakt de kwaliteitscriteria voor de aangesloten oefentherapeuten. Een geriatrie-oefentherapeut volgt regelmatig bijscholing en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een geriatrie-oefentherapeut?

De geriatrie-oefentherapeut behandelt oudere mensen die meerdere ouderdomsklachten en/of ouderdomsziekten hebben en kan u helpen bij een combinatie van problemen, zoals:

Samen met de geriatrie-oefentherapeut oefent u algemene dagelijkse handelingen. U leert uw houding en conditie te verbeteren en doet oefeningen om uw spieren te versterken.

De geriatrie-oefentherapeut geeft u als het nodig is advies over hulpmiddelen en kan ook uw mantelzorgers en familie adviseren.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg die vrijwillig en onbetaald wordt gegeven aan familie, vrienden, kennissen of buren door iemand die een persoonlijke band heeft met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorg kan hulp zijn bij dagelijkse activiteiten of persoonlijke verzorging.

Wanneer ben je mantelzorger?

Je bent mantelzorger als je langere tijd vrijwillig en onbetaald hulp of zorg geeft aan een partner, familielid, vriend of kennis die chronisch ziek, gehandicapt of kwetsbaar is.

Geriatrie en mantelzorg

Veel geriatrische patiënten zouden niet thuis kunnen blijven wonen zonder hun mantelzorger. Geriatrische patiënten hebben veel hulp en zorg nodig bij hun dagelijkse activiteiten. Mantelzorgers raken hierdoor vaak overbelast. Een geriatrie-oefentherapeut heeft bij de behandeling van de geriatrische patient ook aandacht voor de rol van de mantelzorger.

Informatie voor mantelzorgers

Een geriatrie-oefentherapeut is getraind om advies en steun te bieden aan mantelzorgers die voor geriatrische patiënten zorgen. Bij de behandeling van een geriatrische patiënt betrekt de geriatrie-oefentherapeut altijd de dagelijkse omgeving en verzorging. Een geriatrie-oefentherapeut ondersteunt de mantelzorger door

U heeft geen verwijzing nodig om naar de geriatrie-oefentherapeut te gaan.  

Blijf langdurig vitaal met geriatrie-oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.