fbpx

Klachten en aandoeningen

Slaapproblemen

Slaapproblemen

Val je slecht in slaap? Lig je ’s nachts uren naar het plafond te staren? Ben je overdag moe en prikkelbaar? Als je last hebt van slapeloosheid, kan dat twee dingen betekenen: ofwel dat je te weinig slaapt, ofwel dat de kwaliteit van je slaap onvoldoende is.Slapeloosheid wordt ook wel chronische insomnie genoemd.

Lees verder »
Klachten long covid. Behandeling corona oefentherapie.

Long Covid

Als je corona (COVID-19) hebt gehad, kun je daar nog lang klachten aan overhouden. De langdurige inactiviteit die gepaard gaat met het coronavirus, heeft een grote impact op je gezondheid en fysieke conditie – ook als je geen ziekenhuisopname hebt gehad. Er kan sprake zijn van vermoeidheid, minder spierkracht en kortademigheid.

Lees verder »
Kom op adem bij de oefentherapeut

Ademhalingsproblemen

Heb je moeite met doorademen? Last van duizeligheid, hartkloppingen of paniek? Als deze symptomen lang aanhouden, loop je het risico in een vicieuze cirkel te belanden. De oefentherapeut helpt je op adem te komen. Daardoor krijg je letterlijk en figuurlijk meer lucht, zodat je de cirkel kunt doorbreken.

Lees verder »
Verlicht chronische pijn met oefentherapie

Chronische pijn

Heb je al langer dan drie maanden pijn, terwijl de oorzaak verdwenen is? Vermijd je bepaalde bewegingen uit angst voor de pijn? Probeer je je – tevergeefs – door de pijn heen te bijten? Houd je het niet uit zonder pijnstillers? Met oefentherapie kun je chronische pijn hanteerbaar maken, verlichten en soms zelfs verdrijven.

Lees verder »
Bekkenklachten en bekkenpijn

Bekkenklachten

Heb je last van incontinentie? Doet je onderrug zeer, of heb je pijn in je heupen, liezen of schaamstreek? Dan spreken we van bekkenklachten. De oorzaak kan een een val zijn, lichamelijke overbelasting, een langdurig verkeerde houding of een zwangerschap. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord.

Lees verder »
Symptomen en oorzaken COPD. Behandeling COPD oefentherapie

COPD

Ademhalen lijkt zo vanzelfsprekend – totdat je last krijgt van benauwdheid. Heb je moeite met ademen vanwege COPD? Last van duizeligheid, hartkloppingen of paniek? Oefentherapie helpt je om deze klachten terug te dringen, zodat je levenskwaliteit verbetert. Bij de chronische longziekte COPD adem je minder lucht in en uit.

Lees verder »
Pak psychosomatische klachten aan met oefentherapie

Psychosomatische klachten

Veel en langdurige stress veroorzaakt klachten, zowel psychisch als lichamelijk. Veel en langdurige stress kan ontstaan door een hoge werkdruk of juist werkloosheid, een ingrijpende gebeurtenis of een conflict. De psychosomatisch oefentherapeut helpt je om stress beter te hanteren.

Lees verder »
Hart- en vaatziekten? Versterk je conditie met oefentherapie

Hart- en vaatziekten

Heb je een hartinfarct gehad, of een beroerte (herseninfarct)? Of last van pijn op je borst? Hart- en vaatziekten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van je leven. Het is niet altijd duidelijk hoe deze kwalen ontstaan maar met oefentherapie kun je de schade beperken en een gezonde leefstijl ontwikkelen.

Lees verder »
Houdings- en bewegingsklachten

Houdings- en bewegingsklachten

Doet het zeer als je een bepaalde houding aanneemt die je voorheen geen moeite kostte? Gaat bewegen je opeens een stuk moeilijker af of heb je last van stramheid? Bukken, tillen, zitten, staan en lopen zijn activiteiten waar je nauwelijks bij nadenkt, tenzij het opeens niet goed meer gaat of pijnlijk is.

Lees verder »
Minder last van reuma met oefentherapie

Reuma

Heb je pijnlijke, stijve gewrichten? Heb je reumatoïde artritis of andere reumatische klachten? Lijd je aan de ziekte van Bechterew? Ontstoken gewrichten kunnen dik worden en pijn doen, waardoor bewegen moeilijker en wordt. Dit beperkt je in je dagelijks leven. Oefentherapie vergroot je bewegingsvrijheid.

Lees verder »
Klachten bij en na kanker

Klachten na kanker | Oncologie

Steeds meer mensen herstellen van kanker of hebben een hogere levensverwachting ondanks hun ziekte. Deze grotere overlevingskans is te danken aan verbeterde diagnostiek en behandeling. Toch hebben de diagnose en de behandeling van kanker nog steeds een grote impact op patiënten en hun omgeving.

Lees verder »
Voorkom ouderdomsklachten met oefentherapie

Ouderdomsklachten

Ouder worden betekent vaak een afname van je conditie en een toename van ongemakken. Je souplesse neemt af en je evenwichtsgevoel wordt minder. Ook je uithoudingsvermogen gaat bergafwaarts. Dit alles beïnvloedt je zelfredzaamheid. Aandoeningen die met ouderdom samenhangen.

Lees verder »
Wat te doen bij neurologische klachten? Volg oefentherapie!

Neurologische klachten

Problemen met bewegen of ademen vanwege een neurologische aandoening? De oefentherapeut leert je met zulke klachten om te gaan. Behandeling aan huis is ook mogelijk, op verwijzing van je arts of specialist. De meest bekende neurologische aandoeningen zijn epilepsie, ALS, parkinson, MS en dementie.

Lees verder »
Verlicht spanningshoofdpijn met oefentherapie

Spanningshoofdpijn

Heb je last van een drukkende, knellende hoofdpijn? Voelt het alsof er een strakke band om je hoofd zit? Van je schouders lopen er spieren naar je nek en hoofd. Op die spieren staat dan waarschijnlijk te veel spanning. Een verkeerde (werk)houding of psychische spanning kan de oorzaak zijn.

Lees verder »

Met welke klachten ga je naar de oefentherapeut?

Pagina klachten en aandoeningen. Bekijk ook de pagina specialisaties. | Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.