fbpx

Help je kind om soepel te bewegen met kinderoefentherapie

Een kinderoefentherapeut behandelt kinderen die problemen ervaren met bewegen of moeite hebben om bewegingen aan te leren, zoals fietsen of schrijven. Kinderoefentherapie helpt je kind om meer zelfvertrouwen en plezier in bewegen te krijgen.

Wat is kinderoefentherapie?

Kinderoefentherapie is beweegzorg voor kinderen die problemen hebben met bewegen. Het doel van kinderoefentherapie is om je kind te helpen soepel te leren bewegen. Kinderoefentherapie is een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.

Wat is een kinderoefentherapeut?

Een kinderoefentherapeuten is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van beweegproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar. Daarnaast kan een kinderoefentherapeut een specifieke bij- en nascholing gevolgd hebben voor de behandeling van jonge kinderen (0 t/m 3 jaar).

Een gespecialiseerde kinderoefentherapeut is aangesloten bij het Platform Kinderoefentherapie. Dit platform is onderdeel van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten VvOCM en bewaakt kwaliteitscriteria voor de aangesloten oefentherapeuten. Kinderoefentherapeuten volgen bijscholing en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een kinderoefentherapeut?

Een kinderoefentherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt kinderen die problemen hebben met bewegen en daar last van hebben in hun dagelijks leven. Dit gebeurt op een speelse manier waardoor je kind het leuk vindt en gemotiveerd wordt om te bewegen.

 

In het kennismakingsgesprek vraagt de kinderoefentherapeut hoe je kind zich ontwikkelt en met welke activiteiten je kind moeite heeft. Op basis van jullie hulpvraag en een onderzoek naar het motorisch functioneren van je kind stelt de kinderoefentherapeut een behandelplan op.

 

Als ouder(s) wordt je hierbij betrokken en krijg je ook adviezen mee voor thuis. Gedurende het behandeltraject wordt het motorische functioneren van je kind regelmatig met jou doorgenomen. 

 

Als het nodig is kan de kinderoefentherapeut, na goedkeuring van jou, contact opnemen met de (gym)leraar van je kind om adviezen en informatie uit te wisselen.

Kinderoefentherapie wordt 18x vergoed vanuit de basisverzekering en vervolgens vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt zonder verwijzing terecht bij de kinderoefentherapeut. Wanneer kinderoefentherapie op school plaatsvindt, is eerst een verwijzing van de huisarts, kinderarts of jeugdarts nodig.

Meer informatie over kinderoefentherapie?

Meer informatie over kinderoefentherapie voor ouders, verwijzers en scholen vind je op de website van het Platform Kinderoefentherapie.

PlatformKinderoefentherapie2017Nr109 (2)

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.