fbpx

Verlicht psychosomatische klachten met psychosomatische oefentherapie

Bij psychosomatische klachten kun je voor onderzoek, behandeling en begeleiding terecht bij een psychosomatisch oefentherapeut. Een psychosomatisch oefentherapeut leert je om te ontspannen en naar je lichaam te luisteren. Door de behandeling ontdek je wat de oorzaak is van je psychosomatische klachten en leer je beter met spanning en stress om te gaan. Een psychosomatisch oefentherapeut helpt je om de oorzaak van je stress aan te pakken.

Wat is psychosomatisch?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet (alleen maar) ontstaan door ziekte of een lichamelijk gebrek, maar het gevolg zijn van psychische of sociale factoren. Psychosomatische klachten gaan meestal niet vanzelf over.

Psychosomatische klachten kunnen ontstaan door spanning en stress. Je kunt last hebben van meerdere lichamelijke klachten tegelijkertijd. De klachten zijn vaak ingewikkeld omdat er meerdere problemen meespelen die de klachten veroorzaken.

Wat is psychosomatische oefentherapie?

Psychosomatische oefentherapie is beweegzorg voor mensen die lichamelijke klachten hebben die niet (alleen maar) een lichamelijke oorzaak hebben, maar waarbij ook psychische of sociale factoren meespelen. Psychosomatische oefentherapie heeft als doel om lichaam en geest weer goed met elkaar in evenwicht te brengen. Je leert de signalen van je lichaam te herkennen en krijgt hulp om op een gezonde manier met spanning en stress om te gaan.

Wat is een psychosomatisch oefentherapeut?

Een psychosomatisch oefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een twee- of driejarige vervolgopleiding op hbo-masterniveau heeft gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van psychosomatische klachten.

 

Een gespecialiseerde psychosomatisch oefentherapeut is aangesloten bij het Platform Psychosomatische Oefentherapie. Dit platform is onderdeel van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten VvOCM en bewaakt de kwaliteitscriteria voor de aangesloten oefentherapeuten. Een psychosomatisch oefentherapeut volgt regelmatig bijscholing en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een psychosomatisch oefentherapeut?

De psychosomatisch oefentherapeut helpt je om de oorzaak van je klachten te begrijpen. Samen met de psychosomatisch oefentherapeut werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan. De psychosomatisch oefentherapeut leert je hoe je zelf je klachten kunt aanpakken en voorkomen dat ze terug komen.

 

Je hebt geen verwijzing nodig om naar de psychosomatisch oefentherapeut te gaan.

Psychosomatische oefentherapie tegen stress en spanning

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.