fbpx

Verbeter je leefstijl met oefentherapie

Wat is leefstijl?

Leefstijl betekent: de manier waarop je leeft. Het gaat om jouw gedrag en de keuzes die je maakt in je dagelijks leven. Kies je voor voldoende beweging, gezond en afwisselend eten en voldoende ontspanning? Dan heb je een gezonde leefstijl. Voor een gezonde leefstijl is het ook belangrijk dat je niet te veel alcohol drinkt en niet rookt. En dat je probeert om stress in je leven te verminderen.

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Gezond leven heeft veel voordelen:

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door voldoende te ontspannen en stress te verminderen kun je beter omgaan met problemen. Gezond leven zorgt ervoor dat je langer fit blijft, ook als je ouder wordt.

Wat is een leefstijl coach?

Een leefstijlcoach helpt je om betere keuzes te leren maken in jouw dagelijks leven. Bijvoorbeeld door een dagindeling met je te maken met een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Je leert wat gezond gedrag is en hoe je beter kunt eten, bewegen en slapen. Door zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van je leefstijl krijg je zelfvertrouwen en kun je gezond gedrag blijven volhouden.

Wat is een leefstijl interventie?

Een leefstijl interventie (GL) is een programma van 2 jaar voor volwassen met overgewicht of obesitas. Tijdens het programma leer je met hulp van een leefstijlcoach je leefstijl te verbeteren en gezond gedrag vol te houden.

Er zijn 4 leefstijl-programma’s:

Wat is een leefstijlcoach oefentherapeut?

Oefentherapeuten die opgeleid zijn als leefstijlcoach bieden de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) aan. Dit is een door de overheid erkend programma dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het GLI-programma zorgt voor een blijvende gedragsverandering en een gezonde leefstijl op lange termijn. Oefentherapeuten die werken als leefstijlcoach voldoen aan strenge kwaliteitscriteria en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een leefstijlcoach oefentherapeut?

De leefstijlcoach-oefentherapeut helpt jou als je klachten hebt die ontstaan of erger worden door een ongezonde leefstijl. Als je te zwaar bent bijvoorbeeld (obesitas) en je ook andere klachten hebt, zoals diabetes (suikerziekte) of artrose.

 

De leefstijlcoach oefentherapeut werkt 2 jaar lang met je samen. De behandeling begint met een gesprek dat ook wel intake wordt genoemd. Tijdens de intake vertelt de oefentherapeut je over het programma dat je gaat volgen. Samen bespreek je of dit programma bij je past. Je kunt tijdens de intake al je vragen over leefstijlcoaching stellen. Ook bespreek je wat je doelen zijn voor de behandeling.

 

Hierna begint de behandeling. Je volgt groepslessen met andere mensen die ook bezig zijn met gezonder worden. Ook heb je gesprekken alleen met je oefentherapeut.

Wat ga je doen bij leefstijlcoaching?

Bij de leefstijlcoach leer je over gezond eten en bewegen. Verder leer je wat je kunt doen bij stress, hoe je kunt ontspannen en wat jou helpt om goed te slapen.

 

Je gaat meer bewegen in je dagelijks leven. Samen met de leefstijlcoach-oefentherapeut oefen je algemene dagelijkse handelingen. Je leert je houding en conditie te verbeteren en doet oefeningen om je spieren te versterken.

 

De leefstijlcoach oefentherapeut helpt je om erachter te komen welke manier van bewegen bij jou past. Als je een sport doet die jij leuk vindt kun je het gemakkelijker volhouden om gezond te blijven bewegen.

 

Je onderzoekt samen met je oefentherapeut welke momenten moeilijk zijn voor jou en hoe je daarmee om kunt gaan. Zo leer je om gezonde keuzes te maken.

Waarom kiezen voor leefstijlcoaching?

Wil je afvallen? Gezonder worden en blijven? Dan past leefstijlcoaching bij jou. Dit zijn de voordelen van leefstijlcoaching bij de oefentherapeut:

Verwijzing en vergoeding leefstijlcoaching

Voor leefstijlcoaching bij de oefentherapeut heb je een verwijzing nodig van je (huis)arts. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Zorgverzekeraars vergoeden alleen de leefstijlprogramma’s Beweegkuur, Cool, SLIMMER en SSIB. De leefstijlcoach moet een erkende opleiding hebben gevolgd. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen leefstijlcoaching van therapeuten met wie zij een contract hebben. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekering.

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.