Verbeter je leefstijl met oefentherapie

Een gezonde leefstijl met voldoende beweging heeft een gunstig effect op overgewicht en diabetes. Misschien denk je nu: ja, maar ik houd niet van sporten en ik vraag me af of ik het volhoud. Door oefentherapie krijg je plezier in bewegen, waardoor je het regelmatig wilt blijven doen. Zo draagt oefentherapie bij aan een gezonde leefstijl.

Wat houdt een gezonde leefstijl eigenlijk in? Naast voldoende beweging betekent het: gezonde voeding, genoeg slaap, geen of matig gebruik van alcohol, niet roken en een goede omgang met stress. Een prettige, gezonde leefomgeving is uiteraard ook bevorderlijk voor je gezondheid, maar daar heb je zelf wat minder invloed op.

In je eentje is het vaak moeilijk om op al die gebieden veranderingen door te voeren. Voor een structurele en effectieve aanpak is de samenwerking van verschillende partijen nodig. In dit zorgveld heeft de leefstijlcoach oefentherapeut een belangrijke rol als het gaat om gezond bewegen.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

Als je overgewicht en/of diabetes hebt, loop je meer risico op hart- en vaatziekte en andere chronische aandoeningen. De oefentherapeut kan je helpen om dat risico te beperken. Je kunt bij de oefentherapeut terecht in het geval van:

Hoe helpt de oefentherapeut jou met het verbeteren van je leefstijl?

In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de oefentherapeut je situatie in kaart. Vervolgens krijg je gerichte bewegingsoefeningen en advies op maat. Onder begeleiding van je oefentherapeut werk je zelf aan een gezonde leefstijl door meer te bewegen, waardoor je souplesse en conditie verbeteren. Dit heeft een positieve invloed op je stemming en je zelfvertrouwen: je voelt je beter in je vel.


Tijdens de behandeling ontdek je hoe je kunt bewegen op een manier die bij je past. Je oefentherapeut zorgt ervoor dat je alle bewegingsadviezen kunt toepassen in je dagelijkse activiteiten, waardoor je direct resultaat ervaart. Het gaat immers om een structurele verandering die gemakkelijk vol te houden is.


De oefentherapeut kan je helpen om gewicht te verliezen, of helpen voorkomen dat je gewicht verder toeneemt of je diabetes verergert. Bijkomend voordeel is dat dit het risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen beperkt.

Hoe bewaakt de leefstijl oefentherapeut de kwaliteit van de zorg?

Oefentherapeuten die opgeleid zijn als leefstijlcoach bieden de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) aan. Dit is een door de overheid erkend programma dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het GLI-programma zorgt voor een blijvende gedragsverandering en een gezonde leefstijl op lange termijn. Oefentherapeuten die werken als leefstijlcoach voldoen aan strenge kwaliteitscriteria en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Leefstijlcoaching

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.