fbpx

Leer gezond ademen bij de oefentherapeut

Adem je moeilijk? Ben je benauwd of heb je last van hyperventilatie? Je kunt last krijgen van ademhalingsproblemen door stress. Je ademhaling raakt dan in de war. Het kan voelen alsof je niet genoeg lucht krijgt. Of je wordt juist duizelig doordat je te diep, te veel of te snel ademt. De oefentherapeut leert je om weer gezond te ademen.

Oorzaken ademhalingsproblemen

Ademen gaat vanzelf. Je lichaam regelt de ademhaling en je hoeft er niet bij na te denken. Door stress, hyperventilatie, allergieën of longziekten zoals astma kan je ademhaling veranderen. Bijvoorbeeld doordat je ademspieren verkrampen en je longen zich daardoor niet meer goed vullen met lucht. Of juist doordat je de lucht niet goed uitademt.

 

Wanneer je ademhalingsproblemen krijgt, lijkt het alsof je lichaam niet meer goed weet hoe het de ademhaling moet regelen. Je ademt moeilijk of verkrampt en wordt benauwd of kortademig. Je kunt je hierdoor bang voelen. 

 

Als je last hebt van ademhalingsklachten, kan de oefentherapeut je helpen.

Ademhalingsproblemen oplossen

De oefentherapeut behandelt meerdere ademhalingsklachten en kan je helpen om fitter te worden. Door te bewegen kun je beter gaan ademen. Ook kan gezond bewegen helpen om te ontspannen.

Je krijgt informatie over ademtechnieken en je ademhalingsspieren. Hierdoor begrijp je beter wat er mis gaat als je verkeerd ademt. Je leert hoe je zelf je ademhalingsproblemen op kunt lossen of verminderen, door een combinatie van ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en spiertraining. 

Je kunt naar de oefentherapeut bij onder andere:

Behandeling ademhalingsklachten met oefentherapie

Bij de eerste afspraak vraagt de oefentherapeut van welke ademhalingsklachten je last hebt. De oefentherapeut vraagt je wat je van de behandeling verwacht en wat je doel is. Ook doet de oefentherapeut een lichamelijk onderzoek en checkt daarbij je spierkracht, je uithoudingsvermogen, en de manier waarop je ademt. Na het onderzoek maakt de oefentherapeut samen met jou een behandelplan.

 

Tijdens de behandeling leer je om je ademhaling te verbeteren en je spieren te versterken. Je conditie verbetert. De oefentherapeut helpt je om gezonder te gaan bewegen en leert je om zelf te ontspannen. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden.

 

Je wilt dat je ademklachten verminderen en wegblijven. Daarom is het belangrijk dat je ook thuis oefent. De oefentherapeut helpt je hierbij en geeft je oefeningen en uilteg mee die passen bij jouw dagelijks leven.

 

Door oefentherapie begrijp je hoe je ademspieren werken en kun je zelf je ademhaling rustig maken. Je weet wat je kunt doen als je ademhaling in de war raakt en kunt weer gezonder ademen. 

Wil jij ook leren om gezond te ademen?

Kom op adem bij de oefentherapeut

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.