Verminder houdings- en bewegingsklachten met oefentherapie

Doet het zeer als je een bepaalde houding aanneemt die je voorheen geen moeite kostte? Gaat bewegen je opeens een stuk moeilijker af of heb je last van stramheid?

Bukken, tillen, zitten, staan en lopen zijn activiteiten waar je nauwelijks bij nadenkt, tenzij het opeens niet goed meer gaat of pijnlijk is. Houdings- en bewegingsklachten zijn meestal het gevolg van een verkeerde houding of overbelasting van spieren, banden en pezen. Ook stress kan lichamelijke klachten veroorzaken.

Nek-, arm- en schouderklachten komen vaak door stress, een sportblessure of een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek. Maar ook een scheurtje in de meniscus, een slijmbeursontsteking of een sportblessure kan tot vervelende klachten leiden. Houdings- en bewegingsklachten kunnen ook ontstaan door een ziekte of aandoening, zoals artrose, scoliose of osteoporose (botontkalking).

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan je helpen bij houdings- en bewegingsproblemen als gevolg van spier- en gewrichtsklachten, zoals:

De oefentherapeut behandelt ook houdings- en bewegingsklachten als gevolg van ziektes en aandoeningen, zoals:

Hoe helpt de oefentherapeut jou?

In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de oefentherapeut je klachten in kaart. Afhankelijk van de oorzaak krijg je verschillende houdings- en bewegingsadviezen. Door middel van oefeningen leer je bepaalde spieren te versterken en andere te ontspannen of op lengte te brengen. Dit maakt je bewust van je eigen houding en bewegingspatroon.

De oefeningen en adviezen die je krijgt zijn afgestemd op je lichaam en je dagelijkse activiteiten. Hierbij kijkt de oefentherapeut zowel naar je werkomgeving (bijvoorbeeld de hoogte van je stoel en bureau) als naar je thuissituatie (stofzuigen, strijken) en hobby’s (bijvoorbeeld sporten, tuinieren, klussen).

Door de adviezen toe te passen, leer je je eigen mogelijkheden optimaal te benutten. Een oefenschema dat geheel bij jouw lichaam past, helpt je daarbij. Want ongeacht je klachten is het cruciaal dat je blijft bewegen; je zult merken dat je klachten daardoor afnemen.

Houdings- en bewegingsklachten

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.