fbpx

Verbeter je houding en leer weer soepel bewegen met oefentherapie

Nek-, arm-, schouder-, rug- of knieklachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding of door het overbelasten van je spieren, banden en pezen. Houdings- en bewegingsklachten kunnen ook het gevolg zijn van stress, een blessure of ziektes, zoals artrose, scoliose of botontkalking. De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en van hoe je beweegt. Vervolgens leer je een betere houding en bewuster en soepeler bewegen. Oefentherapie kan de pijn verlichten of helemaal wegnemen.

Oorzaken van houdings- en beweegklachten

Pijn aan je arm, nek, of schouders kan ontstaan door een verkeerde (zit)houding achter je bureau, computer, tablet of smartphone. Ook werk waarbij je veel moet staan, bukken of tillen kan leiden tot overbelasting van je spieren en gewrichten. Pijn, stijfheid en krachtverlies beperken je in je doen en laten. Je gaat dan anders bewegen, waardoor je systeem van spieren, botten, en gewrichten uit balans raakt. De pijn kan ook leiden tot het verslechteren van je stemming, ademhaling, concentratie en slaap. Zo ga je je nog slechter voelen.

Welke houdings- en bewegingsklachten behandelt de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan je helpen bij pijn, tintelingen, stijfheid, en gevoelloosheid in je nek, schouder, arm, hand of rug, als gevolg van onder meer:

Of bij aandoeningen en ziektes als:

Behandeling van houdings- en beweegklachten

Eerst achterhaalt de oefentherapeut samen met jou de oorzaak van je klachten en je hulpvraag. Jullie kijken samen naar je houding, manier van bewegen en dagelijkse activiteiten (thuis, werk, sport, hobby’s). Jullie kijken bijvoorbeeld naar de hoogte van je stoel en bureau of hoe je huishoudelijke activiteiten (stofzuigen, strijken) of je hobby’s (sport, tuinieren, klussen) uitvoert. Daarna stellen jullie samen een behandelplan met oefeningen op.

De oefeningen:

Voor langdurig resultaat is het belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet. De oefentherapeut helpt je hierbij door je aanwijzingen en/of oefenmaterialen mee te geven. De oefeningen sluiten aan op je dagelijkse activiteiten: thuis, op je werk, bij je hobby en bij het sporten. Zo kun je de oefeningen makkelijk inpassen in je dagelijks leven en is de kans dat de klachten wegblijven groot.

Houdings- en bewegingsklachten

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.