fbpx

Whiplash

Whiplash in het kort:

 • Whiplash betekent letterlijk zweepslag: Je hoofd en nek maken ineens een slingerbeweging. Hierdoor kan een verrekking van de nek ontstaan.
 • Een whiplash ontstaat meestal door een aanrijding. Maar ook een ongeluk op het werk, thuis of bij het sporten kan een whiplash veroorzaken.
 • Klachten die veel voorkomen zijn nekpijn en -stijfheid, bovenrugpijn en hoofdpijn. Dit soms in combinatie met duizeligheid, evenwichtsstoornissen of misselijkheid.
 • Meestal verdwijnen de meeste klachten binnen een paar weken tot een paar maanden.
 • De klachten kunnen ook langer aanhouden, of in een enkele keer erger worden. Er kunnen dan bijvoorbeeld ook concentratieproblemen of vermoeidheid ontstaan.
 • Het is belangrijk dat je in beweging blijft en een juist evenwicht hebt tussen inspanning en ontspanning.
 • De oefentherapeut kan je helpen om op een goede manier met je klachten om te gaan. Hierdoor kunnen je klachten minderen worden.

Wat kan de oefentherapeut voor je betekenen?

Als je veel last hebt van de gevolgen van een whiplash, dan kan de oefentherapeut je helpen. Hij/zij kan je leren hoe je beter kunt omgaan met je klachten of de problemen die je dagelijks ervaart.

De therapie bestaat uit diagnostiek (vaststellen van de aandoening), het maken van een plan en behandeling.

Het eerste gesprek/intakegesprek

In deze fase bespreek je met je oefentherapeut wat hij/zij voor je kan betekenen.

Hij/zij zal vragen wat je klachten zijn en hoe je nu met je klachten en dagelijkse activiteiten omgaat.

 

Op jouw beurt vertel jij wat je verwacht van de behandeling en wat je wensen zijn. 

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek doet de oefentherapeut een houdings- en bewegingsonderzoek. Hierdoor komt hij/zij erachter hoe jouw houding eruitziet en hoe je precies beweegt. Ook wordt gekeken naar spierspanning, ademhaling, beweeglijkheid van verschillende gewrichten, evenwicht en spierkracht. Dit kan allemaal invloed hebben op je nekklachten. Als het nodig is doet de oefentherapeut ook een aantal neurologische testen. 

Een doel en plan voor de oefentherapie

Na het onderzoek bespreken jullie samen de behandelmogelijkheden en beslissen jullie wat het doel wordt van de therapie. Daarna maakt de oefentherapeut samen met jou een plan voor de therapie om dit doel te kunnen halen. Het is belangrijk om hier samen goede afspraken over te maken. Het doel van oefentherapie bij whiplash is dat de klachten minder worden, dat je meer activiteiten kan doen en je jezelf meer kan belasten.

De behandeling van een whiplash

Het is belangrijk dat je leert hoe je zelf langzaam je activiteiten weer kunt opbouwen. De oefentherapeut helpt je daarbij binnen je eigen grenzen. De behandeling is breed. Naast samen met de oefentherapeut oefenen, krijg je ook voorlichting. Je leert hoe het herstel bij whiplash loopt en hoe je dit proces zelf kunt verbeteren:

 • Je leert wat je klachten beïnvloedt.
 • Je leert hoe je klachten in je dagelijkse houdingen en bewegingen minder kunnen worden.
 • Je leert door ontspannings- en ademhalingsoefeningen zelf met je klachten om te gaan.
 • Je krijgt oefeningen om je evenwicht, spierkracht en aansturing van spieren te verbeteren.
 • Je leert om ontspannen en met plezier te gaan bewegen op een manier dat je conditie opbouwt. Zodat je, je dagelijkse activiteiten weer kunt uitbreiden en uiteindelijk weer naar wens kunt gaan uitvoeren.

De oefentherapeut stelt hierbij een oefenprogramma op dat past bij jouw situatie. De therapeut kan daarbij gebruik maken van digitale hulpmiddelen. Dit om je te helpen bij het uitvoeren van de oefeningen of meer dagelijkse activiteiten te doen. Het is erg belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet. En dat je na het einde van de therapie lichamelijk actief blijft. Zo haal je het beste resultaat en houd je dit resultaat langer vast.

Wat kun je zelf doen?

Als je een whiplash hebt, is het de eerste dagen na het ongeluk verstandig om wat rustiger aan te doen, zodat het weefsel zich kan herstellen. Wel kun je gewoon je dagelijkse bewegingen zoveel mogelijk blijven doen. Je hoeft dus geen ‘bedrust’ te houden. In overleg met je huisarts kun je medicijnen tegen de pijn krijgen. Na de eerste paar dagen kun je rustig aan weer beginnen met je dagelijkse activiteiten. Let erop dat je dit niet te snel doet, maar ook niet te langzaam.

 

Het is belangrijk te beseffen dat een whiplash niet betekent dat je voor altijd schade aan je lichaam hebt. Vertrouwen in je lichaam helpt dat je klachten minder worden. Rustig, ontspannen in beweging blijven zorgt voor herstel van het weefsel. Het is hierbij belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen beweging en rust.

Oefentherapie bij een whiplash

voorkant whiplash

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Patiëntenfolder

Bekijk hier de patiëntenfolder: Whiplash

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.

Deze informatie over wat een whiplash is, hoe de oefentherapeut kan helpen en wat je zelf kunt doen is

samengesteld door beleidsmedewerkers van VvOCM en een oefentherapeut. 


Januari 2024.