fbpx

Revalideer doeltreffend met oefentherapie

Heb je een heupfractuur, knie- of heupprothese, hart- of longaandoening? Revalidatie bij de oefentherapeut kan je herstel bespoedigen. Door oefentherapie verbetert je conditie, neemt je bewegingsvrijheid toe en leer je omgaan met eventuele beperkingen. Ook als je bang bent om te vallen, kan oefentherapie uitkomst bieden.

Naarmate je ouder wordt, neemt het risico op vallen toe. Door evenwichtsproblemen word je onzeker en kun je valangst ontwikkelen. Hierdoor durf je misschien minder te ondernemen, wat je kwaliteit van leven ondermijnt. Bij een val kun je een heupfractuur oplopen, waardoor een ziekenhuisopname nodig is.

Revalidatie door oefentherapie beperkt de schade, ook bij een heup- of knieprothese. Bij een heup- of knieprothese is het van belang om direct na de operatie al te starten met het lopen met een loophulpmiddel. En na ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om te blijven revalideren.

Na een hartinfarct of operatie, of bij een aandoening zoals hartfalen, kan revalidatie veel verschil maken. Met name bij het opbouwen van de conditie. Bij longziekten zoals astma, chronische bronchitis en COPD kan oefentherapie de nadelige gevolgen verminderen en de longinhoud vergroten.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan je helpen revalideren na onder meer:

Hoe helpt de oefentherapeut jou bij het revalideren?

In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de oefentherapeut je klachten in kaart. Vervolgens leer je de belemmeringen in je dagelijkse leven te verminderen, aan de hand van concrete adviezen en gerichte oefeningen. In de behandeling van een heupfractuur zal de oefentherapeut focussen op balansoefeningen, loopoefeningen met en zonder hulpmiddel, traplopen en de uitvoering van transfers. Hierbij wordt ook je spierkracht getraind.

 

Bij revalidatie na de plaatsing van een heup- of knieprothese werkt de oefentherapeut samen met jou aan de beweeglijkheid, spierkracht en stabiliteit van je nieuwe heup of knie. De therapie is gericht op verbetering van het looppatroon, het vergroten van de conditie en het oppakken van dagelijkse activiteiten, zoals sport en werk.

 

Bij hart- en longrevalidatie kan de behandelingen onder meer gericht zijn op verbetering van de longfunctie, behoud en opbouw van spierkracht, vergroten van je inspanningscapaciteit en kwaliteit van leven. De oefentherapeut stemt met je af wat de behandeldoelen zijn en wat de beste aanpak is.

Revalidatie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.