fbpx

Minder last van reuma door oefentherapie

Heb je last van pijn in je spieren, pezen of botten, stijve gewrichten of vermoeidheid door reuma? Reuma kan bewegen moeilijker maken en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Oefentherapie kan pijn door reuma verlichten. Je leert beter met de klachten omgaan, waardoor je er minder last van hebt. 

Bij welke reuma aandoeningen helpt oefentherapie?

De oefentherapeut kan je helpen bij reuma aandoeningen als: 

Wat zijn symptomen van reuma?

Bij sommige reumatische aandoeningen, zoals bij reumatoïde artritis en artrose, krijg je ook last van ontstekingen in gewrichten.

Soorten reuma

Er zijn meer dan 100 reumatische aandoeningen. Reuma is een aandoening aan spieren, pezen, gewrichten en botten.

Reuma wordt onderverdeeld in een aantal soorten:

Oorzaken reuma

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, zowel volwassenen, ouderen als kinderen. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen een reumatische aandoening.

 

De meeste soorten reuma zijn chronisch. Je kunt er niet van genezen. De ene dag kun je meer last hebben van reumatische klachten dan de andere dag. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel minder worden.

Behandeling reuma door de oefentherapeut

Heb je reuma? De oefentherapeut kan je helpen om gezond te blijven bewegen. In een kennismakingsgesprek bespreekt de oefentherapeut met je welke klachten je door reuma ervaart. Tijdens een lichamelijk onderzoek kijkt de oefentherapeut naar jouw houding en manier van bewegen, je spierkracht en je conditie.

 

Ook vraagt de oefentherapeut naar je dagelijkse gewoonten en activiteiten. Het kan namelijk zijn dat je door reuma moeite hebt of krijgt met het uitvoeren van taken in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld in het huishouden, tijdens je werk of je hobby’s.

 

Samen met jou stelt de oefentherapeut een behandelplan op. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden. Je krijgt advies en instructies en leert om balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Hierbij verbeter je ook je lichamelijke conditie en wordt sterker. Door actief te blijven bewegen verminder je stijfheid in je spieren en gewrichten door reuma.

 

Tijdens de behandeling bij de oefentherapeut leer je je eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. Je ontdekt hoe je kunt bewegen op een manier die je lichaam minder belast. De oefentherapeut zorgt ervoor dat alle tips en oefeningen die je krijgt passen bij je dagelijks leven, waardoor je direct resultaat ervaart. 

De oefentherapeut leert je om blijvend gezonder te bewegen. Door thuis te oefenen ontwikkel je een gezonde leefstijl, waardoor je ook na afloop van de behandeling zelf actief kunt blijven. Zo heb je minder last van je klachten door reuma. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. 

Vergoeding van oefentherapie bij reuma

Oefentherapie bij reuma wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie bij reuma onder de 18 jaar. Als je reuma hebt kun je zonder verwijzing naar een oefentherapeut.

Oefentherapie bij reuma

Voor oefentherapie bij reuma kun je terecht bij een oefentherapeut die gespecialiseerd is in reumazorg. Een reuma oefentherapeut heeft na de hbo-opleiding algemene oefentherapie een cursus Reumatische aandoeningen op hbo+ niveau gevolgd. ReumanetNL is het netwerk voor deskundige oefentherapeuten die specifiek opgeleid zijn in de behandeling van mensen met reumatische aandoeningen. Een oefentherapeut die is aangesloten bij ReumanetNL volgt regelmatig bijscholingen en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

 

Vind een oefentherapeut die gespecialiseerd is in reumazorg bij jou in de buurt via de zorgzoeker van ReumanetNL.

 

Heb je artrose? Dan kun je naar een oefentherapeut die gespecialiseerd is in artrose.

 

Er zijn ook oefentherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van osteoporose.

Meer informatie over reuma

ReumaNederland is het fonds en de organisatie voor mensen met reuma in Nederland. Op de site van ReumaNederland vind je uitgebreide informatie over reuma.

 

In het menu onder Specialisaties vind je meer informatie over oefentherapie bij artrose en het Artrose Netwerk.

Minder last van reuma met oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.