Home » Klachten en aandoeningen » Klachten na kanker | Oncologie
Kom op kracht met oefentherapie na kanker
Door medische vernieuwingen kan kanker steeds beter behandeld worden. Helaas kun je door de kanker en door de behandeling langdurige lichamelijke en psychische klachten krijgen. Denk aan: pijn, vermoeidheid, depressie, angst voor terugkeer van de kanker, lymfoedeem en een slechte lichamelijke conditie. Om deze klachten te voorkomen en verminderen is het belangrijk om voldoende en goed te bewegen. De oefentherapeut begeleidt je hierbij. Ook als de kanker niet meer behandelbaar is, kan de oefentherapeut jou en je mantelzorger ondersteunen.
Oorzaken van (pijn)klachten na behandeling tegen kanker
Kanker en behandelingen tegen kanker (bestraling en chemotherapie) kunnen een afbrekend effect hebben op je spieren, waardoor je conditie achteruitgaat. Je kunt ook pijn krijgen door:
- de ziekte kanker,
- de behandeling van kanker,
- gevolgen van de ziekte zoals gewichtsverlies, angst en minder uithoudingsvermogen.
Klachten tijdens of na behandeling tegen kanker
In overleg met je specialist kun je tijdens en/of na de behandeling van kanker terecht bij de oefentherapeut met:
- verminderde spierkracht
- pijn in spieren en gewrichten
- bewegingsbeperkingen
- evenwichtsproblemen
- neuropathie (verstoord gevoel in armen of benen)
- vermoeidheidsklachten
- angst
als gevolg van onder andere:
- borstkanker
- longkanker
- prostaatkanker
- lymfoedeem
Behandeling van klachten na kanker
De oefentherapeut onderzoekt eerst samen met jou de oorzaak van je klachten en je hulpvraag. Daarna stellen jullie samen een behandelplan op. Onder deskundige begeleiding van de oefentherapeut ga je, in de praktijk én thuis, aan de slag met oefeningen.
De oefeningen:
– worden afgestemd op jouw dagelijkse leefomgeving en mogelijkheden;
– maken je bewuster van je houding en hoe je beweegt;
– versterken je spieren en maken je fitter.
De oefentherapeut kijkt zowel naar je werkomgeving als naar je thuissituatie en hobby’s. Zo kun je de oefeningen makkelijk inpassen in je dagelijks leven.
Samen met de oefentherapeut werk je onder meer aan het:
- verminderen van beperkingen in het dagelijks leven
- verbeteren van je spierkracht en evenwicht
- verbeteren van je conditie (uithoudingsvermogen) voor, tijdens en na de behandeling van kanker (oncologisch sporten, conditie opbouwen na chemo)
- verminderen van je vermoeidheid, of leren omgaan met de vermoeidheid
- vinden van balans in je dagelijkse activiteiten
In de fase waarin de kanker niet meer behandeld kan worden, de palliatieve fase, kan de oefentherapeut ook helpen. Bijvoorbeeld met oefeningen ter ontspanning en door de patiënt en de verzorgers te adviseren over het dagelijks bewegen.
Meer informatie
Aanvullende informatie is te vinden op de site verwijsgidskanker.nl van het integraal kankercentrum Nederland. De Verwijsgids Kanker helpt patiënten en hun naasten bij het vinden van aanvullende behandeling- en begeleidingsmogelijkheden.
In de praktijk en online te volgen
De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.Bewezen effectief
Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.