fbpx

Kom op kracht met oefentherapie na kanker

Door medische vernieuwingen kan kanker steeds beter behandeld worden. Helaas kun je door de kanker en door de behandeling langdurige lichamelijke en psychische klachten krijgen. Denk aan: pijn, vermoeidheid, depressie, angst voor terugkeer van de kanker, lymfoedeem en een slechte lichamelijke conditie. Om deze klachten te voorkomen en verminderen is het belangrijk om voldoende en goed te bewegen. De oefentherapeut begeleidt je hierbij. Ook als de kanker niet meer behandelbaar is, kan de oefentherapeut jou en je mantelzorger ondersteunen.

Oorzaken van (pijn)klachten na behandeling tegen kanker

Kanker en behandelingen tegen kanker (bestraling en chemotherapie) kunnen een afbrekend effect hebben op je spieren, waardoor je conditie achteruitgaat. Je kunt ook pijn krijgen door:

Klachten tijdens of na behandeling tegen kanker

In overleg met je specialist kun je tijdens en/of na de behandeling van kanker terecht bij de oefentherapeut met:

als gevolg van onder andere:

Behandeling van klachten na kanker

De oefentherapeut onderzoekt eerst samen met jou de oorzaak van je klachten en je hulpvraag. Daarna stellen jullie samen een behandelplan op. Onder deskundige begeleiding van de oefentherapeut ga je, in de praktijk én thuis, aan de slag met oefeningen.

De oefeningen:
– worden afgestemd op jouw dagelijkse leefomgeving en mogelijkheden;
– maken je bewuster van je houding en hoe je beweegt;
– versterken je spieren en maken je fitter.

De oefentherapeut kijkt zowel naar je werkomgeving als naar je thuissituatie en hobby’s. Zo kun je de oefeningen makkelijk inpassen in je dagelijks leven.

Samen met de oefentherapeut werk je onder meer aan het:

In de fase waarin de kanker niet meer behandeld kan worden, de palliatieve fase, kan de oefentherapeut ook helpen. Bijvoorbeeld met oefeningen ter ontspanning en door de patiënt en de verzorgers te adviseren over het dagelijks bewegen.

Meer informatie

Aanvullende informatie is te vinden op de site verwijsgidskanker.nl van het integraal kankercentrum Nederland. De Verwijsgids Kanker helpt patiënten en hun naasten bij het vinden van aanvullende behandeling- en begeleidingsmogelijkheden.

Klachten bij en na kanker

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.