fbpx

Hart- of vaatziekte? Verbeter je conditie met oefentherapie

Ben je aan het herstellen na een hartinfarct of beroerte? Of heb je trombose, etalagebenen of spataders en wil je onder begeleiding veilig bewegen? De oefentherapeut kan je helpen met het verbeteren van je conditie en met herstellen na een hart- of herseninfarct, beroerte of hersenbloeding.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn ziektes aan het hart en de bloedvaten. Hart- en vaatziekten kunnen ontstaan doordat er niet genoeg bloed stroomt naar het hart of naar de bloedvaten. Bijvoorbeeld door aderverkalking. Dan wordt de binnenwand van de bloedvaten dikker, waardoor het bloed niet meer goed kan doorstromen. Het kan ook zijn dat het hart niet regelmatig klopt. Of dat er iets anders mis is met het hart.

Hartziekten zijn bijvoorbeeld:

Vaatziekten zijn bijvoorbeeld:

Een beroerte, TIA, herseninfarct en hersenbloeding ontstaan in de bloedvaten in de hersenen.

Klachten bij hart- en vaatziekten

Het kan zijn dat je door je hart- of vaatziekte minder levenskwaliteit ervaart. Je kunt sneller moe zijn, last hebben van kortademigheid en minder uithoudingsvermogen hebben. Ook kun je psychische klachten krijgen door je ziekte. Misschien ben je bang om te bewegen of sporten. Of ervaar je stress doordat je sommige bewegingen niet meer goed kunt maken of minder energie hebt dan vroeger.

 

Ben je hart- of vaatpatiënt? De oefentherapeut helpt je om binnen jouw mogelijkheden weer veilig en gezond te bewegen en ondersteunt je revalidatie.

De oefentherapeut behandelt klachten bij hart- en vaataandoeningen, zoals:

Oorzaken en risico hart- en vaatziekten

In sommige families komen hart- en vaatziekten vaker voor. Heb je een ongezonde leefstijl? Dan heb je meer risico om een hart- of vaatziekte te krijgen. Risico’s voor het krijgen van een hart- of vaatziekte zijn bijvoorbeeld:

Gezond leven kan helpen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Het is belangrijk om gezond te eten, te bewegen en om te ontspannen. Gezond bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten 20 tot 30% verlagen. Door te bewegen verlaagt je bloeddruk. Hierdoor wordt de kans op een beroerte of hartinfarct kleiner.

 

Bewegen is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van hart- en vaatziekten. Het is van belang om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. De ernst van je klachten bepaalt hoe veel en hoe vaak je kunt bewegen. De oefentherapeut kan je hierbij begeleiden.

Behandeling bij hart- en vaatziekten met oefentherapie

De oefentherapeut behandelt lichamelijke gevolgen van hart- en vaatziekten en helpt bij het herstellen na een beroerte, hart- of herseninfarct.

 

Bij de intake vraagt de oefentherapeut welke klachten je hebt, wat je van de behandeling verwacht en wat je doel is. De oefentherapeut doet een lichamelijk onderzoek en kijkt daarbij naar je klacht, jouw houding en manier van bewegen. Ook vraagt de oefentherapeut bij welke dagelijkse activiteiten je klachten ervaart. Bijvoorbeeld thuis, op je werk, of tijdens je hobby’s. Na het onderzoek maakt de oefentherapeut samen met jou een behandelplan.

 

Tijdens de behandeling werk je met de oefentherapeut aan het

Onder deskundige begeleiding van de oefentherapeut leer je veilig en gezond te bewegen. Je krijgt persoonlijke coaching en oefeningen die passen bij jouw dagelijkse leefomgeving en mogelijkheden.

 

Je wilt dat je klachten verminderen en je blijvend fitter bent. Daarom is het belangrijk dat je ook thuis oefent. De oefentherapeut helpt je hierbij en geeft je oefenmaterialen en instructies mee die passen bij jouw dagelijks leven.

Vergoeding van oefentherapie bij hart- en vaatziekten

Oefentherapie bij klachten door hart- en vaatziekten wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie voor klachten door hart- en vaatziekten bij patiënten onder de 18 jaar. Je hoeft geen eigen risico te betalen.

 

Je hebt een verwijzing nodig van je (huis)arts voor behandeling door een oefentherapeut bij hart- en vaatziekten.

Maak een afspraak

Blijf in beweging! Werk aan je conditie en herstel met de oefentherapeut. 

Hart- en vaatziekten? Versterk je conditie met oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.