fbpx

Beroerte

Een beroerte in het kort:

·         Bij een beroerte, ook wel CVA genoemd, is er een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen. Na een beroerte kun je moeite hebben met bewegen, met taal en met denken. Maar ook met je gedrag en je emoties.

·         Sommigen herstellen weer helemaal van een beroerte. Maar het kan ook zijn dat je klachten niet meer helemaal over gaan.

·         Na een beroerte kun je gaan revalideren (herstellen). De oefentherapeut kan je helpen om de dingen die voor jou belangrijk zijn weer zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen doen.

·         Een gezonde leefstijl, niet roken, veel bewegen en gezond eten kunnen je helpen een nieuwe beroerte te voorkomen.

·         Op thuisarts.nl en hartstichting.nl vind je meer informatie.

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel van je hersenen tijdelijk geen voeding heeft gehad. Dit kan komen door een bloeding, of door een verstopt bloedvat in de hersenen. De meeste mensen met een beroerte worden onderzocht in het ziekenhuis. Als het nodig is krijg je medicijnen.

 

De klachten na een beroerte verschillen van persoon tot persoon. Je kunt last hebben van een verlamming van je arm of been, of van een scheve mond. Je kunt moeite hebben met praten of met het begrijpen van woorden. Maar ook andere klachten zoals moeite hebben met zien, snel moe of overprikkeld zijn, problemen met denken of onthouden en veranderd gedrag komen vaak voor. Gelukkig zijn er ook mensen die geen klachten overhouden aan een beroerte.

 

 

Een beroerte komt vaker voor bij oudere mensen. Heb je eerder een beroerte gehad? Of heb je een hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten? Dan heb je meer kans om een beroerte te krijgen. Een gezonde leefstijl, niet roken, voldoende bewegen en gezond eten verkleinen de kans om een beroerte te krijgen.

De behandeling van een beroerte

Al in het ziekenhuis begin je met therapie. En ook thuis, in het revalidatiecentrum of in het verpleeghuis kan de oefentherapeut je helpen bij je herstel. Samen met de artsen, en bijvoorbeeld de (neuro)psycholoog, de maatschappelijk werker, de (wijk)verpleegkundige en de sportinstructeur of bewegingsagoog helpen ze je om je leven weer op te pakken na een beroerte.

Wat kan de oefentherapeut voor je betekenen?

De oefentherapeut zal eerst een onderzoek doen. Hierna bespreek je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. De therapeut wil weten wat je doelen zijn voor de therapie. De behandeling, adviezen en begeleiding worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

 

Je komt bij de oefentherapeut als je dagelijkse activiteiten of bewegen niet meer vanzelf gaan. Ben je gevallen of ben je bang om te vallen, dan helpt de oefentherapeut je om op een veilige manier weer te gaan bewegen. 

 

Je krijgt advies en voorlichting over een gezonde leefstijl en hoe om te gaan met de gevolgen van je beroerte. Je oefent activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Je herstelt beter als je ook thuis oefent en na de therapie actief blijft. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast. Het meeste herstel vindt plaats in de eerste drie maanden na de beroerte. Hoe vaak en hoe lang de therapie duurt verschilt van persoon tot persoon. Het is belangrijk om hier samen met jouw therapeut goede afspraken over te maken. 

 

Een beroerte is niet alleen zwaar voor jou als patiënt. Ook de mensen om je heen moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Mantelzorgers worden daarom actief betrokken bij de behandeling.

Wat kun je zelf doen bij een beroerte?

  • Als je een beroerte hebt gehad, is het extra belangrijk dat je niet rookt, gezond eet en genoeg beweegt.
  • Probeer, als het veilig kan, je dagelijkse activiteiten zoals aankleden, tandenpoetsen en de krant halen zo veel mogelijk zelf te doen.
  • Met een gewoon gesprek oefen je je taal.
  • Blijf actief en zorg ervoor dat je lichaam en geest niet achteruitgaan. Je kunt dan langer je gewone dagelijkse activiteiten blijven doen.
  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Maar hoeveel beweging is nou goed? De Beweegnorm van de Gezondheidsraad is: beweeg vijf keer per week minimaal 30 minuten matig-intensief (bijvoorbeeld flink wandelen, fietsen en zwemmen). Doe ook twee keer per week oefeningen voor het verbeteren van je spierkracht en je evenwicht.

Wat kun je als mantelzorger doen?

  • Neem geen activiteiten over om het “snel even zelf” te doen. Je kunt ook helpen door het geven van aanwijzingen.
  • Zorg voor een veilige omgeving. Let er bijvoorbeeld op dat er geen spullen en/of vloerkleden op de grond liggen waarover iemand kan struikelen.
  • Zorg óók goed voor jezelf. Maak tijd voor de dingen die voor jou belangrijk zijn en die je ontspanning geven.

Oefentherapie na een beroerte

Beroerte

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Patiëntenfolder

Bekijk hier de patiëntenfolder: Beroerte

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.

Deze informatie over wat een beroerte is, hoe de oefentherapeut kan helpen en wat je zelf kunt doen is
samengesteld door
beleidsmedewerkers van VvOCM en een oefentherapeut. 


Januari 2024.