fbpx

Leer beter omgaan met COPD door oefentherapie

Als je de longziekte COPD hebt, kunnen je longen minder goed zuurstof opnemen en maak je meer slijm aan. Je wordt dan snel benauwd als je beweegt. Te weinig lucht is niet prettig en kan je angstig maken. Daardoor ga je misschien minder bewegen, waardoor je spieren zwakker worden. Dit kan je klachten erger maken. Het is belangrijk dat je elke dag beweegt. De oefentherapeut helpt je om weer meer te gaan bewegen. Zo versterk je je spieren en verbeter je je uithoudingsvermogen. Met sterke spieren houd je bewegen langer vol.

Oorzaken van de longziekte COPD

COPD ontstaat vaak door roken. Maar COPD kan ook het gevolg zijn van een erfelijke ziekte, moeilijk te behandelen astma, werken met schadelijke stoffen (lijm- en verfdampen) of luchtvervuiling (fijnstof).

COPD-klachten

De oefentherapeut kan je helpen bij COPD-klachten zoals:

Behandeling van COPD door de oefentherapeut

De oefentherapeut vraagt eerst naar je klachten en naar hoeveel je dagelijks beweegt. Ook kijkt de oefentherapeut naar je spierkracht, je uithoudingsvermogen, en naar hoe je ademhaalt en hoest. Na het onderzoek maakt de oefentherapeut samen met jou een behandelplan. Soms moet je voor de veiligheid eerst een fietstest bij een longarts doen om te kijken hoe je veilig en goed kunt trainen.

Ademhalingsoefeningen bij COPD

Je krijgt oefeningen om je ademhaling te verbeteren en je spieren en uithoudingsvermogen te versterken. Door te trainen verbetert de doorbloeding in de spieren. Via de bloedvaten komt de zuurstof dan makkelijker in de spieren. Met sterke spieren houd je bewegingen beter vol.

De oefentherapeut helpt je om weer meer te gaan bewegen en om ook na afloop van de oefentherapie te blijven bewegen. Je krijgt oefeningen en tips die helpen om in het dagelijks leven actiever te worden. Je komt twee of drie keer per jaar terug bij de oefentherapeut om samen te kijken hoe het met je klachten gaat. Als je klachten toch weer erger worden, kun je weer gaan oefenen met de oefentherapeut.

Het is verder belangrijk dat je stopt met roken en gezond eet. Als het nodig is, kun je daarbij extra hulp krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog, diëtist, ergotherapeut.

Meer informatie

Op de websites van het Longfonds en Thuisarts.nl vind je meer informatie over COPD.

Symptomen en oorzaken COPD. Behandeling COPD oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.