Maak COPD draaglijker met oefentherapie

Ademhalen lijkt zo vanzelfsprekend – totdat je last krijgt van benauwdheid. Heb je moeite met ademen vanwege COPD? Last van duizeligheid, hartkloppingen of paniek? Oefentherapie helpt je om deze klachten terug te dringen, zodat je levenskwaliteit verbetert.

Bij de chronische longziekte COPD adem je minder lucht in en uit. Daardoor krijg je het benauwd. COPD is helaas niet te genezen, maar de klachten zijn wel te verminderen. Onder meer met een gezonde leefstijl en voldoende beweging. Bovendien voorkom je daarmee dat de ziekte erger wordt.

Als je COPD hebt, ben je misschien geneigd om juist minder te bewegen. Simpelweg omdat inspanning al snel tot benauwdheid leidt. Maar door het vermijden van inspanning beland je in een negatieve spiraal. Oefentherapie helpt je om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

COPD-klachten waarbij de oefentherapeut zorg levert, zijn:

Hoe helpt de oefentherapeut jou?

De oefentherapeut begint met een kennismakingsgesprek (de intake), om je klachten in kaart te brengen. Hoe actief ben je in het dagelijks leven? Hoe is het gesteld met je algehele conditie en je spierkracht? En wat is je manier van ademhalen en hoesten? Aan de hand van vragen, een lichamelijk onderzoek en een conditietest gaat de therapeut na hoeveel last je van je ziekte hebt. Na het onderzoek maak je samen een behandelplan.

Voordat de behandeling begint, moet je mogelijk een fietstest bij een longarts doen, om te kijken hoe je veilig en effectief kunt trainen. Tijdens de behandeling werk je onder meer aan de verbetering van je ademhaling en de opbouw van je conditie en spierkracht. Spieren die getraind worden, hebben minder zuurstof nodig. Hierdoor vermindert je benauwdheid.

De oefentherapeut helpt je om actiever te worden en dat ook te blijven na afloop van de therapie. Als de behandeling klaar is, bekijk je twee of drie keer per jaar (of na een longaanval) samen hoe het gaat. Als het nodig is, kun je de behandeling tijdelijk hervatten. Lukt het je niet om zelfstandig actief genoeg te zijn, dan kan kun je de oefentherapie blijvend voortzetten. Dit noemen we een onderhoudsbehandeling.

Meer informatie

Op de websites van het Longfonds en Thuisarts.nl vind je meer informatie over COPD.

Maak COPD draaglijker met oefentherapie

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.