fbpx

Krijg bekkenklachten onder controle met bekkenoefentherapie

Een bekkenoefentherapeut behandelt bekkenklachten, stoornissen in de bekkenbodem en bekkenpijn. Door bekkenoefentherapie leer je om de spieren in en rond je bekken te herkennen, trainen en ontspannen. Bekkenoefentherapeuten behandelen zowel vrouwen, mannen als kinderen.

Bij bekkenklachten heb je pijn in en rond je bekken of bekkenbodem. Je kunt ook pijn of problemen hebben bij het plassen (incontinentie), je ontlasting, vrijen, je menstruatie of tijdens je zwangerschap en na je bevalling (bekkeninstabiliteit).

Wat is bekkenoefentherapie?

Bekkenoefentherapie is beweegzorg voor mensen met bekkenpijn, bekkenklachten, bekkeninstabiliteit of problemen met de bekkenbodem. Bekkenoefentherapie verhelpt, verlicht en voorkomt klachten in het bekkengebied.

Bekkenoefentherapie is een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.

Wat is een bekkenoefentherapeut?

Een bekkenoefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een tweejarig traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd en zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van bekkenpijn en bekkenklachten.

 

Een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut is aangesloten bij het Platform Bekkenoefentherapie. Dit platform is onderdeel van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten VvOCM en bewaakt de kwaliteitscriteria voor de aangesloten oefentherapeuten. Een bekkenoefentherapeut volgt regelmatig verplichte bijscholing en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een bekkenoefentherapeut?

Een bekkenoefentherapeut behandelt bekkenklachten, stoornissen in de bekkenbodem en bekkenpijn. Een bekkenoefentherapeut behandelt niet alleen je bekkenklachten, maar kijkt ook naar jouw manier van bewegen en je houding. Als het nodig is geeft een bekkenoefentherapeut je advies over:

De bekkenoefentherapeut onderzoekt óf en waar het mis gaat tijdens het bewegen gedurende dagelijkse activiteiten. Daarbij kijkt hij of zij verder dan fysieke factoren zoals je ademhaling, spierspanning, pijnsignalen, bewegingsvrijheid en motorische controle. Ook de situaties waarin je problemen ervaart, je persoonlijke omstandigheden en omgevingsfactoren worden meegenomen in de behandeling. Naast gerichte oefeningen geeft de bekkenoefentherapeut je inzicht in de aandoening en de manier waarop je het beste met je klachten om kunt gaan.

Een bekkenoefentherapeut is getraind en gewend om te spreken over incontinentie, problemen met de ontlasting of seksuele problemen.

Je hebt geen verwijzing nodig om naar de bekkenoefentherapeut te gaan.

Bekkenoefentherapie helpt bij bekkenpijn

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.