fbpx

Verminder artrose klachten met oefentherapie

Een artrose oefentherapeut helpt je als je door artrose pijn hebt en last van stijfheid in bijvoorbeeld je knie, heup of hand. Door artrose oefentherapie verminderen je klachten en leer je om te bewegen op een manier die past bij jou en jouw lijf.

Wat is artrose?

Artrose is het dunner worden van het kraakbeen in je gewrichten, meestal in je knie, heup, of hand. Doordat het kraakbeen dunner is bewegen je gewrichten minder gemakkelijk. Hierdoor krijg je pijn of ervaar je stijfheid. Je klachten zijn erger wanneer je weer gaat bewegen nadat je even stil zat of lag. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma.

Wat zijn symptomen van artrose?

Wat is artrose oefentherapie?

Artrose oefentherapie richt zich op het behandelen van patiënten die moeilijk bewegen doordat ze artrose in hun gewrichten hebben, bijvoorbeeld in knie of heupen. Bewegen helpt om je klachten te verminderen. Artrose oefentherapie heeft als doel om beter met de pijn en stijfheid om te leren gaan. Je leert je lichaam op de juiste manier te trainen binnen jouw mogelijkheden.

Wat is een artrose oefentherapeut?

Een artrose oefentherapeut is een oefentherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met artrose. Een artrose oefentherapeut heeft na de hbo-opleiding algemene oefentherapie een cursus Artrose oefentherapie op hbo+ niveau gevolgd.

Artrose oefentherapeuten zijn aangesloten bij het landelijke Artrose Netwerk voor oefentherapeuten. Een artrose oefentherapeut volgt regelmatig bijscholingen en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Behandeling artrose door de oefentherapeut

Een artrose oefentherapeut helpt je om beter met pijn en stijfheid door artrose om te gaan. Je krijgt oefeningen waardoor je minder moeite hebt met bewegen. Ook leer je welke manier van bewegen voor jou het beste is. En je werkt aan het versterken en het ontspannen van je spieren. Je voelt je fitter en kunt weer meer aan.

De oefentherapeut leert je om blijvend gezonder te bewegen. Door thuis te oefenen ontwikkel je een gezonde leefstijl, waardoor je ook na afloop van de behandeling zelf actief kunt blijven. Zo heb je minder last van je klachten door artrose. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Vergoeding van oefentherapie bij artrose

Oefentherapie bij artrose wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie bij artrose voor heup en knie tot 12 behandelingen per kalenderjaar. Als je artrose hebt kun je zonder verwijzing naar een oefentherapeut.

Meer informatie over artrose oefentherapie vind je op de website van het Artrose Netwerk.

Artrose-oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.