fbpx

Pak je bekkenklachten aan met oefentherapie

Heb je last van urineverlies? Beweeg je moeilijk door bekkenpijn? Of heb je andere klachten in en rondom je bekken? De oefentherapeut kan je helpen bij bekkenpijn en andere bekkenklachten. Tijdens de behandeling leer je om je spieren te ontspannen en versterken en de stand van je bekken te verbeteren. De bekkenpijn wordt minder of verdwijnt. Je krijgt weer controle over je blaas en leert hoe je zelf je klachten kunt aanpakken.

Waar voel je bekkenklachten?

Bekkenpijn

Incontinentie

Ontlasting klachten

Klachten bij het vrijen (vrouwen)

Klachten tijdens je zwangerschap

Klachten na je bevalling

Bekkenklachten bij mannen

Kind: plas- en poepklachten

Klachten door verzakking

Oorzaken van bekkenklachten en bekkenpijn

Bekkenklachten en bekkenpijn kunnen verschillende oorzaken hebben:

Behandeling: wat te doen bij bekkenpijn en bekkenklachten?

Samen met de oefentherapeut ga je op zoek naar de oorzaak van je bekkenpijn of bekkenklachten. De oefentherapeut doet een lichamelijk onderzoek en kijkt daarbij naar je klacht, je lichaamshouding en jouw manier van bewegen.

De oefentherapeut vraagt je ook bij welke dagelijkse activiteiten je klachten ervaart. En wat je van de behandeling verwacht.

Samen met jou stelt de oefentherapeut een behandelplan op. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden.

Tijdens de behandeling leer je bijvoorbeeld

Door de oefentherapie behandeling leer je een gezonde houding aan. Je krijgt adviezen en oefeningen die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijkse leven. De oefentherapeut leert je wat je zelf kunt doen om bekkenklachten te voorkomen of aan te pakken. Je kunt weer beter en soepel bewegen en je bekkenpijn vermindert of verdwijnt. Je krijgt meer zelfvertrouwen en voelt je beter.

Vergoeding van oefentherapie bij bekkenklachten

Oefentherapie bij bekkenpijn en bekkenklachten wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie voor bekkenklachten bij patiënten onder de 18 jaar. Je hoeft geen eigen risico te betalen.

 

Als je bekkenklachten hebt kun je zonder verwijzing naar een oefentherapeut.

Meer informatie over bekkenoefentherapie

Met bekkenklachten en bekkenpijn kun je terecht bij een algemeen oefentherapeut of bij een bekkenoefentherapeut. Staat je bekken scheef of heb je last van bekkeninstabiliteit of bekkenbodemklachten? Dan ga je naar de bekkenoefentherapeut. Dit is een oefentherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van ingewikkelde bekkenklachten.

 

In het menu onder Specialisaties vind je meer informatie over de specialisatie bekkenoefentherapie en het Platform Bekkenoefentherapie.

Bekkenklachten en bekkenpijn

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.