Pak psychosomatische klachten aan met oefentherapie

Veel en langdurige stress veroorzaakt klachten, zowel psychisch als lichamelijk. Veel en langdurige stress kan ontstaan door een hoge werkdruk of juist werkloosheid, een ingrijpende gebeurtenis, problemen thuis of een conflict. De psychosomatisch oefentherapeut helpt je om stress beter te hanteren.

In ons dagelijks leven hebben we allemaal met stress te maken. Een beetje spanning kan geen kwaad, dat is zelfs gezond: we hebben spanning nodig om goed te kunnen presteren en onszelf te motiveren. Spanning wordt pas ongezond als er geen of onvoldoende afwisseling is met momenten van ontspanning en herstel.

Stress moet dus ‘aan’ en ‘uit’ kunnen. Want als de spanning te hoog oploopt en te lang aanhoudt, wordt de stress chronisch. Je lichaam en geest kunnen zich dan onvoldoende herstellen, met klachten en verminderde prestaties tot gevolg. Hoe meer je uit balans raakt en je (veer)kracht verliest, hoe meer signalen van stress je ervaart. Ook de manier waarop je met problemen omgaat, speelt een rol bij het ontstaan van psychosomatische klachten.

Wat zijn psychosomatische klachten?

Overbelasting door stress kan op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld psychisch, door verminderde concentratie, prikkelbaarheid (een ‘kort lontje’), piekeren of slaapproblemen. Maar ook lichamelijk, in de vorm van vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie. Psychosomatische klachten duiden op een combinatie van psychische en lichamelijke klachten.

Ook SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) valt onder de noemer psychosomatische klachten. SOLK betreft lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren, waarbij grondig medisch onderzoek geen duidelijke lichamelijke (somatische) oorzaak aan het licht heeft gebracht.

Wanneer ga je naar de psychosomatisch oefentherapeut?

De oefentherapeut kan je helpen bij psychosomatische klachten en symptomen als:

Hoe helpt de psychosomatisch oefentherapeut jou?

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip, vooral als er sprake van gemengde problematiek: lichamelijke en psychosociaal. Een totaalaanpak (integrale aanpak) maakt de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek geschikt om deze klachten te behandelen. De oefentherapeut behandelt zowel de lichamelijke als de psychische klachten of symptomen, dus het geheel.

 

Psychosomatische oefentherapie reikt je nieuwe mogelijkheden aan om je klacht, je leven en je gezondheid positief te beïnvloeden. De behandeling richt zich op herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning (psychisch als lichamelijk) en de versterking van je persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met de therapeut ga je op zoek naar de oorzaak van je klacht(en).


Verder bestaat de behandeling uit gesprekstherapie, waardoor je meer inzicht krijgt in je gedachten, emoties en handelen. Je leert stress anders te benaderen en beter te hanteren. Het laatste onderdeel van de behandeling bestaat uit therapeutische lichaamswerk; door middel van aandachtstraining, ontspannings-, adem- en expressieoefeningen kom je weer tot rust, in balans en in je kracht.

Meer informatie over psychosomatische oefentherapie?

In het menu onder Specialisaties vind je meer informatie over de specialisatie psychosomatische oefentherapie en het Platform Psychosomatische Oefentherapie.

Pak psychosomatische klachten aan met oefentherapie

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.