fbpx

Wordt oefentherapie vergoed door de zorgverzekering?

Oefentherapie bij de oefentherapeut wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Oefentherapie wordt voor een aantal chronische aandoeningen en voor patiënten onder de 18 jaar vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De regels zijn soms vrij ingewikkeld. Je oefentherapeut of zorgverzekeraar kan je helpen als je er zelf niet uitkomt.

Aanvullende zorgverzekering

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, maar het aantal behandelingen verschilt per zorgverzekeraar. De premie die je voor de aanvullende zorgverzekering betaalt is hoger als je meer behandelingen wilt afnemen.


Aan het eind van elk jaar kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij je huidige zorgverzekeraar of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je kunt aanvullende verzekeringen vergelijken op een vergelijkingssite als Zorgwijzer, Independer of Zorgverzekeringwijzer. Op deze sites kun je ook per verzekering checken hoe veel behandelingen oefentherapie worden vergoed.


Je kunt je huidige zorgverzekering opzeggen tot uiterlijk 1 januari van het volgende kalenderjaar. In het nieuwe kalenderjaar heb je dan nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe ziektekostenpolis af te sluiten of naar een andere zorgverzekeraar over te stappen.

Vergoeding oefentherapie uit basisverzekering voor kinderen en jongeren tot 18 jaar

Vergoeding oefentherapie uit basisverzekering voor volwassenen

De lijst van chronische aandoeningen

De lijst chronische aandoeningen is opgesteld door de overheid. Op de lijst staan chronische aandoeningen die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Om oefentherapie voor een chronische aandoening vergoed te krijgen, heb je een machtiging (verwijsbrief) nodig van je (huis)arts of specialist. Op de verwijzing moet de diagnose duidelijk vermeld staan.


Als oefentherapie onder de basisverzekering valt, betalen volwassenen eerst het eigen risico (als je dat tenminste niet al aan andere zorg hebt besteed). Let op: als de behandeling doorloopt in een volgende kalenderjaar betaal je opnieuw eerst het eigen risico. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Wordt oefentherapie vergoed door de zorgverzekering?

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.

Logo-Independer
Logo-United-Consumers
Logo-Zorgwijzer