Home » Klachten en aandoeningen » Neurologische klachten
Verminder neurologische klachten met oefentherapie
Neurologische ziektes en aandoeningen kunnen pijn bij bewegen en problemen met ademen veroorzaken. De oefentherapeut kan je helpen met dit soort neurologische klachten en beperkingen om te gaan. De meest voorkomende neurologische ziektes zijn epilepsie, spierziekte ALS, Parkinson, MS en dementie. Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn: een hernia, een whiplash en het carpaal tunnel syndroom.
Oorzaken neurologische klachten
Neurologische klachten kunnen aangeboren zijn of veroorzaakt worden door ziektes en aandoeningen, en door alcoholisme. Er kan sprake zijn van beschadiging van (letsel aan) de hersenen, het ruggenmerg of het zenuwstelsel. De symptomen kunnen per aandoening verschillen. Soms krijg je uitvalverschijnselen in je spieren of organen.
Klachten bij neurologische ziektes en aandoeningen
De oefentherapeut kan je adviseren, ondersteunen en begeleiden bij neurologische aandoeningen en ziektes zoals.
- Een CVA: Cerebrovasculair Accident (een ongeluk met de bloedvaten in de hersenen), ofwel een beroerte, herseninfarct of hersenbloeding
- MS (Multiple Sclerose)
- ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)
- ziekte van Parkinson
- epilepsie
- dementie
- beroerte
- hernia
- whiplash
- carpaal tunnel syndroom
- aangeboren hersenletsel
- neuropathie
Behandeling neurologische klachten met oefentherapie
In het kennismakingsgesprek bespreek je met de oefentherapeut je klachten. Daarna ga je samen werken aan: fit worden en een goede balans tussen spanning en ontspanning. Je leert je eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. Je ontdekt hoe je kunt bewegen op een manier die minder zwaar is voor je lichaam en krijgt advies over hulpmiddelen.
De oefentherapeut zorgt ervoor dat alle houdingsoefeningen en bewegingsadviezen meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het doen van je werk, het huishouden of uitvoeren van je hobby’s (sporten, tuinieren, klussen). De oefentherapeut helpt je hierbij door je instructies en/of oefenmaterialen mee te geven.
Onder deskundige begeleiding van de oefentherapeut ga je, in de praktijk én thuis, aan de slag met verschillende oefeningen gericht op:
- versterken van je spieren (als mogelijk)
- trainen van je evenwichtsgevoel (balans)
- verbeteren van je looppatroon
- verminderen van de pijn
- leren ontspannen/ beter slapen
- verbeteren van je ademhaling
- stimuleren van de doorbloeding/ bloedcirculatie
- verbeteren van je houdingen
- makkelijker en soepeler bewegen in het dagelijks leven
- zonder hulp voor jezelf kunnen zorgen
Naast houdings- en bewegingsadviezen krijg je een op maat gemaakt oefenprogramma. Met dit programma kun je thuis aan de slag.
In de praktijk en online te volgen
De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.Bewezen effectief
Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.