Krijg meer grip op neurologische klachten
met oefentherapie

Problemen met bewegen of ademen vanwege een neurologische aandoening? De oefentherapeut leert je met zulke klachten om te gaan. Behandeling aan huis is ook mogelijk, op verwijzing van je arts of specialist.

De meest bekende neurologische aandoeningen zijn epilepsie, ALS, Parkinson, MS en dementie. Ook het carpaletunnelsyndroom, een hernia en whiplash zijn neurologische aandoeningen. Dat wil zeggen: aandoeningen die een oorzaak hebben in de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen. De symptomen kunnen per aandoening verschillen.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

De oefentherapeut biedt advies, ondersteuning en begeleiding bij neurologische aandoeningen als:.

Hoe helpt de oefentherapeut jou?

In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de oefentherapeut je klachten in kaart. Vervolgens ga je samen werken aan een betere conditie en balans tussen spanning en ontspanning. Je leert je eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. Daarnaast ontdek je manieren om je lichaam minder te belasten.

De behandeling kan bestaan uit voorlichting, oefentherapie, coaching en adviezen met betrekking tot houding en beweging, inspanning en rust. Denk hierbij onder meer aan:

Naast houdings- en bewegingsadviezen krijg je een op maat gemaakt oefenprogramma. Met dit programma kun je thuis aan de slag.

Krijg meer grip op neurologische klachten met oefentherapie

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.