fbpx

Los je slaapproblemen op met slaapoefentherapie

De slaapoefentherapeut is expert in het behandelen van langdurige slapeloosheid (insomnia), ongezond slaapgedrag en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Slaapoefentherapeuten behandelen volwassenen en kinderen met slaapproblemen.

Wat is slapeloosheid?

Als je vaak slecht slaapt en daardoor overdag minder goed mee kunt komen, dan heb je last van slapeloosheid. Je kunt bijvoorbeeld:

Door slecht slapen ben je overdag moe en heb je weinig energie. Je kunt minder aan en kan je niet goed concentreren. Je let minder goed op, reageert minder snel en vaak zonder na te denken.  

Wat is slaapoefentherapie?

Slaapoefentherapie is beweegzorg die zich richt op het behandelen van volwassenen en kinderen met slaapproblemen. Slaapoefentherapie verhelpt, verlicht en voorkomt slapeloosheid, problemen met slaapgedrag, en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Het doel van slaapoefentherapie is om je te helpen begrijpen wat de oorzaak is van jouw slaapprobleem en je te leren hoe je zelf aan de slag kunt gaan om je klachten aan te pakken.

Wat is een slaapoefentherapeut?

Een slaapoefentherapeut is een oefentherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen. Een slaapoefentherapeut heeft na de hbo-opleiding algemene oefentherapie een traject Slaapoefentherapie op hbo+ niveau gevolgd. De methode die door slaapoefentherapeuten wordt gebruikt heet cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i).

 

Slaapoefentherapeuten zijn aangesloten bij het Netwerk Slaapoefentherapie. Een slaapoefentherapeut volgt regelmatig slaapbijscholingen en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

 

Er zijn ook slaapcoaches opgeleid door het netwerk Slaapslim.

Wat doet een slaapoefentherapeut?

De slaapoefentherapeut helpt je om te begrijpen wat de oorzaak is van je slaapproblemen. Je leert gezond slaapgedrag en traint het ontspannen van je ademhaling en spieren. De slaapoefentherapeut legt uit wat de invloed is van je persoonlijke situatie en omgeving op je slaapproblemen. Samen met je slaapoefentherapeut werk je aan het oplossen van je slaapproblemen. 

Tijdens de behandeling bij de slaapoefentherapeut leer je

Je krijgt advies en tips voor gezond slaapgedrag die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijkse leven. De slaapoefentherapeut leert je wat je zelf kunt doen om je slaapproblemen te voorkomen of aan te pakken. Je slapeloosheid neemt af of verdwijnt.

Meer weten over slaapoefentherapie?

Meer informatie over slaapoefentherapie en slaapoefentherapeuten vind je op de sites van het Netwerk Slaapoefentherapie en de slaapcoaches vind je op de site van het Netwerk Slaapslim.

 

Je hebt geen verwijzing nodig om naar een slaapoefentherapeut te gaan.

Los je slaapproblemen op met slaapoefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.