fbpx

Pak slapeloosheid aan met slaapoefentherapie

Val je slecht in slaap of word je wakker en kun je niet meer inslapen? Drukte, zorgen of stress kunnen oorzaken zijn van slapeloosheid. Ook de overgang, medicijnen, alcohol of beeldschermgebruik kunnen tot slaapproblemen leiden. Met oefentherapie kun je je slaapklachten aanpakken.

Klachten en symptomen van slapeloosheid

Oefentherapie helpt bij de volgende slaapklachten:

Oorzaken van slapeloosheid

Factoren die slapeloosheid veroorzaken en in stand houden, zijn onder meer:

Als je lang last hebt van slapeloosheid, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door vermoeidheid functioneer je overdag minder goed. Je bent minder geconcentreerd en sneller geïrriteerd. Ook heb je sneller last van angst, depressiviteit of piekeren. Spanningen en zorgen worden erger. Soms ga je erg je best doen om te slapen. Dit werkt averechts. De slapeloosheid blijft zo voortduren.

Behandeling: wat te doen tegen slapeloosheid?

De oefentherapeut helpt je om te begrijpen wat de oorzaak is van je slaapprobleem. Samen met je oefentherapeut onderzoek je welke gewoontes je slaapprobleem kunnen veroorzaken of verergeren. De oefentherapeut doet een lichamelijk onderzoek en kijkt daarbij naar jouw houding en manier van bewegen, je ademhaling en je spierspanning. Ook vraagt de oefentherapeut naar je slaapgewoonten en dagelijkse activiteiten. De oefentherapeut bespreekt hoe je omgaat met je slaapprobleem en of je problemen ervaart met ontspannen. 

 

Samen met jou stelt de oefentherapeut een behandelplan op. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden.

Tijdens de behandeling bij de oefentherapeut leer je

Je krijgt advies en tips voor gezond slaapgedrag die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijkse leven. De oefentherapeut leert je wat je zelf kunt doen om je slaapproblemen te voorkomen of aan te pakken. Je slapeloosheid neemt af of verdwijnt.

Vergoeding van oefentherapie bij slaapproblemen

Oefentherapie bij slaapproblemen wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie voor slaapproblemen bij patiënten onder de 18 jaar.

Als je slaapproblemen hebt kun je zonder verwijzing naar een oefentherapeut.

Meer informatie over slaapoefentherapie

Je kunt met slaapproblemen terecht bij een algemene oefentherapeut of een slaapoefentherapeut. Een slaapoefentherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen.  In het menu onder Specialisaties vind je meer informatie over slaapoefentherapie en het Netwerk Slaapoefentherapie.

Slaapproblemen

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.