Pak slapeloosheid aan met slaapoefentherapie

Val je slecht in slaap? Lig je ’s nachts uren naar het plafond te staren? Ben je overdag moe en prikkelbaar? Als je last hebt van slapeloosheid, kan dat twee dingen betekenen: ofwel dat je te weinig slaapt, ofwel dat de kwaliteit van je slaap onvoldoende is.

Slapeloosheid wordt ook wel chronische insomnie genoemd. Spanningen of drukte kunnen de oorzaak zijn. Bij gebrek aan rust overdag, verwerk je gebeurtenissen pas in bed. Als je dan gaat piekeren, bereik je niet de ontspanning die nodig is om in slaap te vallen. Ook andere factoren kunnen slaapproblemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan apneu.

Het goede nieuws is dat slapeloosheid effectief te behandelen is met slaapoefentherapie!

Wanneer ga je naar de slaapoefentherapeut?

De oefentherapeut helpt je om de slapeloosheid op verschillende niveaus aan te pakken, zodat je uiteindelijk weer van een heilzame nachtrust kunt genieten. Slaapoefentherapie helpt tegen de volgende klachten:

Factoren die slapeloosheid veroorzaken en in stand houden, zijn onder meer:

Als de slapeloosheid lang aanhoudt, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door vermoeidheid functioneer je overdag minder goed. Je bent minder geconcentreerd en sneller geïrriteerd. Ook heb je sneller last van angst, depressiviteit of piekergedrag. Spanningen en zorgen lopen hierdoor verder op. Soms ga je erg je best doen om te slapen. Dit werkt averechts. De slapeloosheid blijft zo voortduren.

Hoe helpt de slaapoefentherapeut jou?

Een behandeling bij een oefentherapeut die gespecialiseerd is in slaapproblemen is een effectieve manier om gedragsmatige slaapproblemen aan te pakken. In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de therapeut je klachten in kaart. Meestal is er een relatie tussen de slaap en bestaande lichamelijk of mentale problemen

De slaapoefentherapeut werkt vanuit 24-uurs visie om maatwerk te leveren voor jouw specifieke slaapprobleem, met een behandelmethode die gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten. Het wegnemen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden staat hierbij centraal. Jullie gaan samen aan de slag om de vicieuze cirkel te doorbreken. De therapeut ondersteunt je met cognitieve gedragstherapie, heldere uitleg over de slaap, praktische tips en nuttige oefeningen. Zo krijg je weer grip op je slaap en meer energie

Meer informatie over slaapoefentherapie

In het menu onder Specialisaties vind je meer informatie over slaapoefentherapie en het Netwerk Slaapoefentherapie.

Slaapproblemen

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.