fbpx

Verwijzing niet nodig voor oefentherapie

In de meeste gevallen kun je met je klacht, blessure of aandoening direct naar de oefentherapeut zonder verwijzing. Heb je een aandoening die op de lijst chronische aandoeningen staat en wil je de oefentherapie behandeling vergoed krijgen? Dan heb je een verwijzing nodig van je (huis)arts of specialist.

De lijst van chronische aandoeningen

De lijst chronische aandoeningen is opgesteld door de overheid. Op de lijst staan chronische aandoeningen die vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Als je zonder verwijzing naar de oefentherapeut gaat, doet de oefentherapeut bij je intake meteen een screeningsonderzoek. De oefentherapeut stelt je vragen over je algehele gezondheid en je specifieke klacht. Soms vraagt de oefentherapeut om toestemming voor het opvragen van meer informatie bij je (huis)arts. Als de oefentherapeut vermoedt dat je klacht kan worden veroorzaakt door een (nog niet vastgestelde) aandoening, dan stuurt hij of zij je eerst naar je huisarts voor verder onderzoek.

In de poliswaarden van je zorgverzekeraar kun je opzoeken of je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of medisch specialist. Als je twijfelt, kun je advies vragen aan je oefentherapeut.

Verwijzing niet nodig voor oefentherapie

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.