Beperk de nasleep van corona met oefentherapie

Als je corona (COVID-19) hebt gehad, kun je daar nog lang klachten aan overhouden. De langdurige inactiviteit die gepaard gaat met het coronavirus, heeft een grote impact op je gezondheid en fysieke conditie – ook als je geen ziekenhuisopname hebt gehad.

Er kan sprake zijn van klachten zoals vermoeidheid, minder spierkracht en kortademigheid. Misschien ervaar je evenwichtsproblemen, heb je weinig uithoudingsvermogen of problemen met slapen. Deze klachten zorgen ervoor dat je beperkt wordt in je dagelijkse activiteiten, zowel thuis als op je werk.

Wat is de rol van de oefentherapeut?

De oefentherapeut helpt je bij het herstel na COVID-19. De oefentherapeut begeleidt je in het opbouwen van je spierkracht en conditie. Ook kan de oefentherapeut je bijstaan bij kortademigheid en vermoeidheid. Daarnaast besteedt de oefentherapeut aandacht aan het opbouwen van je dagelijkse activiteiten en helpt de oefentherapeut je in het hervinden van de balans in activiteit en ontspanning. Je krijgt tips en trucs aangereikt die je zelfstandig toe kunt passen in je dagelijks leven.

Tijdens de intake bespreekt de oefentherapeut je klachten. Dit kunnen fysieke, maar ook psychische klachten zijn. Daarnaast neemt de oefentherapeut een aantal metingen en testen af op het gebied van:

Op basis van het intakegesprek en de scores van de verschillende testen stelt de oefentherapeut een op maat gemaakt revalidatieprogramma voor je op. Behandeling kan zowel online als in de praktijk plaatsvinden. De oefentherapeut behandelt volgens de RIVM-richtlijnen en het hygiëneprotocol voor paramedici.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

Bij klachten na herstel van het COVID-19 virus, zoals

De behandeling van de oefentherapeut bij herstelzorg na COVID-19 wordt vergoed vanuit de basisverzekering, mits je een verwijzing van je specialist of huisarts hebt.
Herstelzorg na COVID-19

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.