fbpx

Wat houdt de behandeling bij de oefen­therapeut in?

Tijdens de intake brengt de oefentherapeut je persoonlijke situatie, dagelijkse activiteiten en je bewegingsmogelijkheden uitgebreid in kaart. Het behandeltraject sluit zoveel mogelijk aan op jouw hulpvraag, waar mogelijk en gewenst in overleg met je (huis)arts of andere betrokken zorgverleners.

Jij speelt een actieve rol in de behandeling

Samen met jou bepaalt de oefentherapeut het behandeldoel. In de behandeling sta jij steeds centraal, niet de klacht of de aandoening. De oefentherapeut concentreert zich vooral jouw mogelijkheden en betrekt je actief bij de behandeling.

Samen nemen we alle invloedsfactoren onder de loep

De oefentherapeut onderzoekt samen met jou welke wisselwerking er bestaat tussen jouw gezondheidsklachten en je leefstijl en dagelijkse bezigheden. Je krijgt uitleg, oefeningen, advies en tips voor het verbeteren van houding en manier van bewegen en leert je eigen lijf beter kennen. Optimaal bewegen, ook op de lange termijn, is het doel.

Doe-het-zelf therapie onder deskundige begeleiding

Voor langdurig resultaat is het belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet. Jouw oefentherapeut helpt je hierbij door je instructies en/of oefenmaterialen mee te geven. De oefeningen sluiten aan op je dagelijkse activiteiten: thuis, op je werk, bij je hobby en bij het sporten. Zo kun je de oefeningen makkelijk inpassen in je dagelijks leven en is de kans dat de klachten wegblijven groot.

Hoe ziet een behandeling door de oefentherapeut eruit?

Wat houdt de behandeling bij de oefen­therapeut in?

Vind een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.