Kom op adem bij de oefentherapeut

Heb je moeite met doorademen? Last van duizeligheid, hartkloppingen of paniek? Als deze symptomen lang aanhouden, loop je het risico in een vicieuze cirkel te belanden. De oefentherapeut helpt je op adem te komen. Daardoor krijg je letterlijk en figuurlijk meer lucht, zodat je de cirkel kunt doorbreken.

Ademhalen lijkt vanzelfsprekend, totdat je last krijgt van benauwdheid. Bijvoorbeeld door een allergie, hyperventilatie, corona (COVID-19) of een chronische longziekte. Als je snel buiten adem bent of regelmatig ademnood hebt, kan oefentherapie voor opluchting zorgen.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

Ademhalingsklachten waarbij de oefentherapeut zorg levert, zijn:

Met bovenstaande klachten kun je zowel terecht bij een algemeen oefentherapeut als bij een psychosomatisch oefentherapeut.

Hoe helpt de oefentherapeut jou?

De oefentherapeut begint met een kennismakingsgesprek (de intake), om je klachten in kaart te brengen. Op basis van je dagelijks leven en persoonlijke omstandigheden krijg je oefeningen en adviezen aangereikt. Hierbij kun je rekenen op zorgvuldige begeleiding.


Oefentherapie helpt jou om bewust te worden van je lichaamshouding en manier van bewegen in relatie tot je ademhalingsklachten. Samen met de oefentherapeut werk je aan de ontwikkeling van een natuurlijke en ontspannen ademhaling, zodat je klachten verminderen of helemaal verdwijnen.

Kom op adem bij de oefentherapeut

Zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt

In de praktijk en online te volgen

De oefentherapeut behandelt bij voorkeur in de praktijk, maar kan ook aan huis behandelen. Ook biedt de oefentherapeut zorg op afstand, bijvoorbeeld online via beeldbellen.

Bewezen effectief

Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Deze website is een uitgave van VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten in Nederland.